Smaragd Teaház - Tea, irodalom, kép, film, újság, természet
Tartalom
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Belépőoldal
 
Új gondolatok
 

 
A teáról és más finomságokról
 
Teás, étel-ital oldalak

Barátnőm, Dóri tea-kultúra oldala
Teázó - blog a teáról
Teafórum
Sára konyhája
Orosz Tea-Kávé Fesztivál
J. Landa teafestményei
Tea.lap.hu
Teaház.lap.hu
Ital.lap.hu

 
Ihlet a múzsától
 

Kata-pult Tisza Katától
meo töredezett versei
ametiszt liliom oldala
 

 

 
Film - Kép
 
FotóAréna - Fotóház
LiaTea Aréna Galériája
M.I.L.K. fotók
Jeruzsálem gyermekei
Axel Derriks fotóblogja
World Press Photo
Andreas Heumann fotók
naturArt.hu
Róth Anikó festményei
MKKP.hu Kétfarkú Kutya Párt
 
Fényképek
 
Zene - Hangzás
 
Lelki, filozófiai, spirituális oldalak
 
Lótuszvirág Pagoda
Magyar Transzperszonális Egyesület
Egészségforrás Alapítvány
Kampány a valódi szépségért
Budapest Klub Alapítvány
Globális Békemeditáció
Anthropolis Egyesület
Oldal a szektákról és a vallásokról
Gyűjtőpont Egyesület
Buddhista Misszió
Namaste, ametiszt filozófiai oldala
Indián asszonyok bölcsessége
 
Étel - ital
Étel - ital : A fűszerpaprika története, receptek paprikával

A fűszerpaprika története, receptek paprikával

  2006.08.06. 11:42


A fűszerpaprika története

 

          A fűszerpaprika származási helye Közép- és Dél-Amerika. A 4000 éves feltárt inka sírokban találtak arra utaló jeleket, hogy az inkák már használták a fűszerpaprikát ételeik elkészítéséhez.

          Petrus Martyr 1493-ban írta le, hogy Kolumbusz olyan borsot hozott magával, amely csípősebb a kaukázusinál. A felfedezők ismeretlen indiai fűszernek hitték, ezért is emlegették indiai bors néven. Első részletes jellemzését Gonzalo Fernandez de Ovideo írta le az 1526-ban Toledóban kiadott könyvében.

          Magyarországon a fűszerpaprikát az 1500-as évek óta ismerik. Régi neve a „törökbors”, arra utal, hogy valószínűleg a törökök révén került hozzánk. Kezdetben gyógy-, majd dísznövény, és csak később vált a fűszerezés elemévé. A főúri kertekben ritka, egzotikus dísznövényként volt jelen. Legelőször Széchy Margit ( meghalt 1570-ben) termesztette kertjében a vörös törökbors néven emlegetett növényt, akitől külföldi fejedelmek is kértek magot. Nem sokkal később, 1579-ben egy francia botanikus, Clusis juttatott paprikát Batthyány Boldizsár kertjébe. Ekkor a főúri kertek tulajdonosai még nem a fűszert, hanem a ritka dísznövényt látták a fűszerpaprikában.

          A két világháború között Szent-Györgyi Albert kutatásai során kimutatta a paprika kimagasló C-vitamin tartalmát, majd felhívta a figyelmet a fűszernövény egészséges mivoltára. A vitamintartalomnak köszönhetően a paprika erősíti az immunrendszer ellenálló-képességét, segíti a szervezet emésztési folyamatainak egyensúlyát, így segíti a mindennapos  jó közérzet kialakításában.

 

                                  

 

 

Receptek:

 

Lecsó

 

          Hozzávalók: 1 ek napraforgó olaj, 50 g bacon apróra vágva, 100 g hagyma finomra vágva, 2 tk fűszerpaprika, 250 g paradicsom héj és mag nélkül, 10 mm-es kockákra vágva, só és csípős cseresznyepaprika, 100 g száraz, füstölt kolbász 3 mm-es kockákra vágva, zöldpaprika

 

          Serpenyőben olajon megsütjük a bacon-t, majd az olajos bacon-on a hagymát aranysárgára pirítjuk. A tűzről lehúzva, elkeverjük benne a fűszerpaprikát. Hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, az ugyanilyen kockákra vágott zöldpaprikát, a kolbászt, sót, csípős paprikát, ízlés szerint. Visszatesszük a tűzre, és 8-10 percig pároljuk fedő alatt, mérsékelt tűzön.

 

 

Paprikás krumpli

 

          Hozzávalók: 1 ½ kg burgonya, 50 g zsír, 50 g füstölt szalonna, 150 g vöröshagyma, 1 tk fűszerpaprika, 100 g paradicsompüré vagy friss paradicsom, 300 g kolbász, 2 db zöldpaprika, só

 

          A vöröshagymát finomra vágjuk, zsírban aranyszínűre pirítjuk, hozzásütjük az apróra vágott szalonnát is, amíg üveges nem lesz. Meghintjük fűszerpaprikával, hozzátesszük a megtisztított és feldarabolt krumplit, megsózzuk, fakanállal átforgatjuk, s fedő alatt kis ideig főzzük, hogy a paprika íze jól átjárja a burgonyát. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát, a paradicsompürét, vagy a negyedekre vágott friss paradicsomot, kis vizet öntünk alá, és fedő alatt mérsékelt tűzön főzzük. Amikor a krumpli már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt is, és készre főzzük. Forrón tálaljuk.

 

Halászlé

 

          Hozzávalók: 35 dkg ponty, 35 dkg harcsa, 30 dkg kecsege, 30 dkg süllő, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom vagy lecsó, 2 kk fűszerpaprika, só

 

          Jobb, ha a halászlét egészen friss halakból készítjük, de nem feltétlenül szükséges. Lényeges viszont, hogy többféle halból főzzük, mert a különböző halak íze adja meg a halászlé igazi zamatát. A halakat megtisztítjuk, 5-6 dkg-os darabokra vágjuk és besózzuk. A halak fejét, gerincét és az uszonyukat külön lábasban főzzük, karikára vágott vöröshagymával. Ha  a víz forrni kezd, meghintjük édes és erős paprikával, sóval, és közepes forrással kb. 60 percig főzzük. Utána ezt a levet átszűrjük és ráöntjük a besózott halakra. Hozzátesszük a halikrát, illetve a tejet, a cikkekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot vagy lecsót, és 20 perc alatt készre főzzük. A halászlét főzés közben nem szabad keverni, csak rázogatni. Tálaláskor utána ízesíthetjük, karikákra vágott zöldpaprikát tehetünk a tetejére. Jó halászlé főzhető tisztán pontyból is. Akkor jó a halászlé, ha az edényből felszálló gőztől kezünk összetapad.    

 

Az Országos Fűszerpaprika Terméktanács, Kalocsa kiadványa

 

Magyar Fűszerpaprika Múzeum oldala=>>

 

 
Névnapok

Keresztnevek eredete, jelentése=>>

 
Mosoly:-)
 

 
Kultúr
 

Babaház
Angyalszív és ördögárok
mavo írásai
50 éves találkozó
ametiszt: vers-kép-zene
dadaista verspályázat

 
Mozgalom
 
Radikális Városi Prodzsekt
Tűsarok, autonóm nők lapja
Izlandi Gárda
 
Ország-világ
 
Napi oldalak
 
Hírstart
HírTV
InfoRádió
Tudatos Vásárló
Vasúti menetrend
BKV menetrendek
 

 
Teázók, barátok
Indulás: 2005-08-08
 

barát ül most a Teaházban.

 
Órajárás
 
Az oldalról
 

 
Változó természet

Click for Budapest, Hungary Forecast


MetNet, Online időjárásjelentés 

 

 
Tartalom

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!