Nescafé
2006.03.19. 18:55
A Nescafé kialakulásának története
Történt, hogy a kávétúltermelés miatt a 30-as évek közepén kutatók és tudósok brazil megbízásra elkezdtek azon dolgozni, hogy miként lehet megoldani a kávéfelesleg tárolásának problémáját. A munka eredményeként kidolgozott Nescafé azonnal oldódó kávé négyszer kevesebb helyet foglalt, és négyszer annyi csésze kávé készíthető belőle, mint ugyanannyi őrölt pörkölt kávéból.
Szüretelés
A gyakran 10 méteres magasságra is megnövő kávécserjék piros termését kézzel szüretelik. Egy termésben két kávébab található, ezeket a nedves vagy száraz szárítás során választják el a héjtól.
Szárítás
A szárított, ámde még mindig zöld kávébabokat ezután válogatják, osztályozzák, és zsákba rakják.
Pörkölés
A pontosan szabályozott pörkölési idő és hőmérséklet végeredményeként kapott aranybarnára pörkölt babkávét ezután darálják, és vagy így kerül végül az asztalunkra, vagy az elsőrangú ízélményt nyújtó Nescafé azonnal oldódó kávé formájában. A pörkölt és őrölt kávét ún. extrakciós cellákba helyezik, ahol is a kávé ízét, aromáját és színét az eszpresszókávé gépek működési elvén alapuló eljárással kivonják a kávéőrleményből.
Kész kávé
A többlépcsős folyamat végén elkészült kávékoncentrátum szirup sűrűségű folyadék lesz. A Nescafé azonnal oldódó kávé alapanyagául szolgáló szirupot dehidrálják, azaz kivonják belőle a vizet. Így jön létre a vízben oldódó granulátum, amit ízlés szerint meleg vagy hideg vízzel összekeverve, cukorral vagy anélkül fogyaszthatjuk.
Kávébab fajták
Amikor az ember egy csésze kávét rendel kedvenc kávézójában, ritkán gondol bele: bizony, ez az ital ugyanúgy egy növény teméséből készül, akár a bor. Pedig a hasonlat teljesen helytálló: a kávéból ugyanúgy léteznek fajták, évjáratok, speciális termőterületek, mint a szőlő esetében. Sok dologban hasonlítanak persze- legyenek Robusta vagy Arabica fajták-, például a kifogástalan minőségban és hogy mindegyiket akkor szüretelik, amikor a termés érett, azaz piros.
Az eredeti ír kávé receptje:
Hozzávalók (sorrendben): 90 ml feketekávé 30 ml kávélikőr 30 ml whiskey 30 ml tejszín 30 ml mentalikőr és cukor ízlés szerint
Egy csészsébe öntsük bele a forró kávét (80 C), a kávélikőrt és a whiskey-t. Adjunk hozzá cukrot tetszés szerint. A tejszínbe öntsünk mentalikőrt, míg zöld nem lesz, és ezt öntsük vigyázva a kávé ettejére úgy, hogy ne keveredjenek össze.
Tudta-e?
*A világon kb.3000 csésze nescafé fogy másodpercenként.
*Több mint ezer évvel ezelőtt az arabok a kávét parfümként használták. Megfigyelték ugyanis, hogy "kiváló illata lesz tőle a testnek". Hogy pontosan miként használták, nem tudjuk, de ma is több parfüm összetevője között szerepel.
*A kávé őshazája Etiópia
*Ludwig van Beethoven képes volt olyan erős kávét inni, amiben 60 kávészemet daráltak le és főztek meg.
*A II. Világháborúban az amerikai katonák annyira rákaptak a Nescafé azonnal oldódó kávéra, hogy az Egyesült Államok kormánya lefoglalta a Nestlé amerikai Nescafé gyárának teljes forgalmát a háborús évekre (9 millió karton évente).
Nescafé prospektus leírása
A Nescafé oldala=>
|